عسلی که در خانه دارم شکرک زده است، آیا تقلبی است؟
خیر، همانطور که گفته شد، شکرک زدن یک فرآیند کاملا طبیعی در محلول های اشباع از قندها مانند عسل است.
آنچه در اصطلاح شکرک زدن می گویند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهن تقلبی بودن عسل را تداعی می کند، چیزی جز پدیده تبلور نیست.
عسل مایعی غلیط و اشباع از قندها است که بسته به دو عامل مهم ترکیب قندی و میزان رطوبت به تدریج میل به متبلور و جامد شدن دارد. زمان بروز این فرآیند طبیعی می تواند از چند روز تا چندین سال در عسل های مختلف متفاوت باشد. در طی این فرآیند مولکول های گلوکز با از دست دادن آب به کریستال های گلوکوز مونوهیدرات تبدیل شده و باعث افزایش میزان آب موجود در عسل می شوند.
در نهایت در اطراف ذرات خارجی عسل، از جمله گرده گل، ذرات موم و حتی مولکول های هوا، هسته های بلوری تشکیل و به تدریج ته نشین می شوندو شروع به جامد شدن می نماید تا این که پی ار مدتی کل عسل داخل ظرف حالت جامد به خود می گیرد.