گرده گل و زنبور عسل
گرده گل در واقع سلول جنسی نر در گیاهان گلدار است که در کیسههای بساک گل تولید شده و بهعنوان یک اندام نر در گیاهان نقش تولید مثل دارد. زنبورعسل به مهارت و ظرافت بالا به جمع آوری این گرده های گل اقدام می نماید و به کمک سبد گرده که در پای عقبی وجود دارد آن را به کندو حمل می کند. گرده گل مهمترین ماده غذایی زنبورعسل محسوب می شود کلنی زنبورعسل بدون گرده قادر به ادامه حیات نخواهد بود چرا که فعالیتهای مهم داخل کندو، اعم از پرورش نوزادان، تولید ژل رویال و تخمریزی ملکه بدون گردهی گل کاملاً مختل خواهند شد.
ترکیبات گرده گل
گرده گل یکی از غنیترین و مقویترین مواد غذایی است که علاوه بر نقش بسیار مهمی که در تغذیه زنبورعسل دارد، در سبد غذایی انسان نیز از اهمیت و ارزش بسیار بالایی برخوردار است؛ چنانکه در منابع علمی معتبر از آن بهعنوان غذای کامل نام برده میشود. مهمترین ترکیبات گرده گل را پروتئینها (متوسط 23 درصد) کربوهیدراتهای قابل هضم (30 درصد) قندها (26 درصد) چربی (در حدود 5 درصد) عناصر معدنی (1.6 درصد) و ترکیبات فنولی (در حدود 2 درصد) تشکیل میدهند. علاوه بر این بعضی ویتامینها خصوصاً ویتامینهای گروه B، آنزیمها، آمینواسیدها و سایر ریزمغذیهای ضروری بدن نیز در مقادیر کمتر در گرده گل شناسایی شده است.
میزان عناصر معدنی موجود در دانه گرده به تناسب گیاهان و شرایط محیطی منطقه 3 تا 8.5 درصد متغیر است. بیشترین عناصر موجود در دانه ی گرده عبارتند از: پتاسیم، فسفر، کلسیم، آهن و عناصر دیگر نظیر: منیزیم، مس، منگنز، روی، برم، ید، سدیم و باریم نیز به میزان کمتری در آن وجود دارد.